İçindekiler ✓
WordPress ile yapmış olduğunuz sitenizin çökmesi sizleri korkutabilir , özellikle de “Web Sitenizde Kritik Bir Hata Oluştu” gibi bir hata aldığınızda daha da çok korkabilirsiniz.
Korkmanıza gerek yok. Bu hatayı çözmek çok ta zor değil. Yeterki çözmek isteyin ve makalemizi dikkatlice takip edin. Hatayı kolayca çözebileceğinizi göreceksiniz.
Şimdi gelelim önce bu hatanın sebebine.
Web Sitenizde Kritik Bir Hata Oluştu Hatasının Sebebi Nedir?
WordPress’i uzun süredir kullanıyor iseniz en sıkça karşılaşılan hatanın beyaz sayfa hatası olduğunu az çok biliyorsunuzdur. Bu hata genelde yapılan hatalardan karşılaşılmaktadır. Ancak hatanın ne olduğunu görmek sizleri zorlayabilir. Belki buna bir eklenti , bir tema yada yaptığınız işlem sebep olmuş olabilir.
Beyaz sayfa hatası WordPress’in güncelleme almasıyla yerini Web Sitenizde Kritik Bir Hata Oluştu hatasına bırakmıştır. Artık beyaz sayfa çıkmamakta ekrana bu uyarı yazmaktadır.
Tam olarakta “Web sitenizdeki kritik hata oluştu. Lütfen talimatlar için site yöneticisi e-posta gelen kutunuzu kontrol edin.” şekilde uyarı vermektedir.
Beyaz sayfa hatası genelde yazılım taraflı sorun olsa da sorunu hosting firmasında aramanıza sebep olabilmektedir. Bundan dolayı ekrana bu hatayı yazması daha sağlıklı olmuştur. Hem de kullanıcının daha az panik yapmasını sağlar.
Peki bu hata ile neden karşılaşıyoruz ? Bu kritik hatanın sebebi nedir?
Aslında bu hatanın bir çok sebebi vardır. Bunların başıcaları şunlardır.
- PHP sürümü uyuşmazlığı
- PHP değerleri yetersizliği
- Eklenti kaynaklı hatalar
- Tema kaynaklı hatalar
- Yazılımsal hatalar
- Veritabanı bozulmaları
şeklinde bir sıralama yapabiliriz.
Web Sitenizde Kritik Bir Hata Oluştu Hatası Nasıl Çözülür ?
Sitenizin tekrar aktif konuma gelmesi için bu hatanın tam olarak nasıl çözüleceğini bir kaç tane farklı yoldan anlatmaya çalıştık.
Çözüm aşamalarında dosyalara müdahale etmeniz gerekebilir. Bunun için FTP veya SFTP bağlantısı gerekmektedir. Eğer standart paylaşımlı hosting kullanıyor iseniz genelde FTP bağlantısı veya hosting paneline erişerek dosya yöneticisine giriş yapmanızda yeterli olabilir. FTP veya hosting kontrol paneli ( cPanel , Plesk veya Directadmin ) bilgilerinizin bulunduğundan ve bağlanabildiğinizden emin olunuz.
Yapılacak işlemler öncesinde sitenizi ve dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz. Bunun için cPanel , Plesk veya Directadmin gibi sıkça kullanılan panelleri kullanıyor iseniz full yedek almanız yararlı olacaktır. Bu yedeği bilgisayarınızda muhafaza ediniz.
WordPress Hata Ayıklamayı (Debug Mode ) Etkinleştir
Bu uyarıyı alıyorsanız ilk yapmanız gereken hata ayıklamayı yani debug mode aktif edilmelidir. Bu mod açıkken , sitenizdeki tüm PHP hatalarını görebilir ve sorunun tabanına kadar inebilirsiniz.
Kontrol panelinize erişemeyebileceğiniz için hata ayıklama günlüğünü de etkinleştirmeniz gerekir. Bu, tüm PHP hatalarını bir dosyaya yazacaktır. Bu işlem için daha önce belirttiğimiz gibi FTP erişimi veya dosya yöneticisi erişimi gerekmektedir.
Hata ayıklamayı manuel olarak açmanız veya hata ayıklamayı etkinleştirmek gerekiyorsa sırasıyla bu adımları izleyin.
- Adım 1: FTP ile sitenize bağlanın.
- Adım 2: FTP alanınızda WordPress kurulu olan bölümde wp-config.php dosyanızı bulun ve bir metin düzenleyici ile açın.
- Adım 3: Aşağıdaki kodu belgenin altına, son mesajın hemen önüne yerleştirin, ardından dosyayı kaydedip kapatın:
define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
Debug mode açıldı ve artık sitenizde etkinleştirildi. Hatalar ekrana yansıyacak veya wp-content altındaki debug.log klasörüne yazılacaktır.
Hata ekranında eğer eklentileriniz veya temanızla ilgili bir ibare görüyor iseniz yine FTP alanınızda wp-content/plugin veya wp-content/themes klasöründeki eklenti veya temanızın ismini değiştirin.
Bu şekilde admin panelinize erişebilirsiniz. Hatayla ilgili tema üreticinize veya eklenti üreticinize danışabilirsiniz. Sorunu çözdüğünüzde wp-config.php içine eklediğimiz kodları kaldırmayı unutmayınız.
Yedekten Geri Yükleyin
Web sitenizde bir hata ile karşılaştığınızda veya yanlış bir işlem yaptığınızda en kolay ve hızlı yolu sitenizi yedekten yüklemektir. Bu sizin için en kolay sorun çözümleme yoludur. %100 sorun çözmeyebilir ama denemenizde fayda vardır.
Kalıcı çözüm sağlamayabilir. Tekrar aynı sorunları yaşayabilirsiniz. Ancak geçici sorun çözümleme adına ideal bir çözümdür.
Yedekten geri dönmek için elinizde bir yedek olmalı veya hosting firmanız yedekleme hizmeti sunuyor olmalıdır. Eğer elinizde yedek yok ise hosting firmanıza ulaşarak ücretli veya ücretsiz yedek alıp almadıklarını sormanız gerekir.
Elinizde yedek var ise FTP yolu ile veya hosting kontrol paneliniz üzerinden bu yedeği yükleyebilirsiniz.
Varsayılan Temaya Dönmeyi Deneyin
Bu hata bazen temanıza kadar sizi götürebilir. Sorunun temanız kaynaklı olup olmadığını anlamanızın en iyi yolu temanızın klasörünün ismini değiştirmektir. Eğer ismini değiştirdikten sonra yönetim panelinize girebiliyor iseniz sorununuzun kaynağı temanızdır. Veya tema dosyanızı silerek , farklı varsayılan bir temayı aktif ederek sorununuzu çözebilirsiniz.
Tabi bu işlemler öncesinde sitenizin dosyalarının yedeğini yada full yedeğinin bulunduğundan emin olunuz. Yoksa veri kaybına sebep olabilir.
Tüm Eklentileri Devre Dışı Bırakın
Bu hatanın temel sebeplerinden biri de eklentilerdir diyebiliriz. Diğer sebeplere göre sıklıkla eklenti kaynaklı olasılığı yüksektir. Çünkü bir wordpress sitede tema kullanımı 1 adet olmasına karşın eklenti kullanımı onlarca olabilir. Buda olasılığı yükseltmektedir.
Eklenti sayısı yüksek olması sorunu bulma aşamasında sizin gözünüzü korkutabilir. Korkmanıza gerek yok , eklentilerinizin tümünü devre dışı bırakmak ile sorunun kaynağını bulmaya başlayabilirsiniz.
Önce WordPress admin arayüzünden Eklentiler > Yüklü eklentiler bölümünden tüm eklentilerinizi seçiniz ve pasif konuma getirin. Eğer sorun çözüldü ise sorun eklentileriniz kaynaklıdır.
Şimdi asıl suçlu eklentiyi bulmaya geldi. Eklentileri tek tek aktif etmeye başlayabilirsiniz. Sırayla aktif ederek sorunlu eklentiyi bulabilirsiniz. Bu eklentiyi bulduktan sonra eğer kullanmıyor iseniz tamamiyle silebilirsiniz. Kullanıyor iseniz tekrar kurmayı deneyebilirsiniz.
PHP Memory Limitini Yükseltmeyi Deneyin
Eklentilerinizin ve temalarınızın bazı sistem gereksinimlerine ihtiyaçları vardır. Bunlardan biri de PHP değerleridir. Bu değeri yükseltmek sitenizde oluşan hataları çözebilir ve performansını artırabilir.
Gelelim PHP memory değerini nereden nasıl değiştireceğimize.
- Adım 1: FTP üzerinden sitenize erişin ve wp-config.php bir text editör ile açın .
- Adım 2: Aşağıdaki kodu son satırın hemen üstüne ekleyin ve kaydedin.
define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );
Bu sorunu çözmezse 512M veya 1024M olarak da deneyebilirsiniz, ancak eklenti dökümantasyonunda bu şekilde bir talep yoksa yükseltmeniz önerilmez.
Sorun devam etmesi durumunda diğer çözüm yollarını deneyebilirsiniz.
Site Önbelleğini ( Cache ) Temizlemeyi Deneyin
Web sitenizin hızlanması için cache eklentisi kullanıyor olabilirsiniz. Ancak bu sitenizdeki hataları size göstermek için engel olabilir. Bazen hataları size geç yansıtabilir. Bundan dolayı cache sıfırlamanız bu sorun için en kolay çözüm olabilir.
Bunun için cache eklentisinin ayarlarına giriş yaparak ön belleği temizleme işlemi yapmanız gerekebilir. Sorun devam etmesi durumunda cache eklentisini pasif konuma getirmeyide deneyebilirsiniz.
Hatta farklı bilgisayardan da giriş yapmanız yararlı olabilir. Gizli tarayıcıdan giriş yapmanız da sitenizdeki hatayı size gösterebilir veya hatanın çözümlendiğini görebilirsiniz.
Hosting PHP Sürümünüzü Yükseltin veya Düşürün
PHP sürümü uyumluluğu web sitenizin çalışması için oldukça önemlidir. PHP sürümünüzün düşük olması veya yüksek olması sitenizdeki eklenti , temalarında uyumsuz çalışmasına sebep verir ve sitenizde hata oluşturabilir.
Tabi ki her wordpress kullanıcısı sitesinin son sürüm de olmasını ister. Ama genellikle şu zamanlarda PHP 7.4 WordPress için en uygun sürümdür diyebiliriz. Eğer sitenizde uzun süredir güncelleme yapmadı iseniz PHP 5.x de kullanıyor olabilirsiniz. Buda yeni eklentilerde sorunlar oluşturabilir.
PHP yükseltmesi çok önemlidir, bu yüzden denemeden önce bir yedeğiniz olduğundan emin olun.
Zararlı Yazılım Kontrolü
Bazen kritik bir hata zararlı yazılımlardan kaynaklanabilir, özellikle de eklentilerinize veya temanıza kadar sıza bilen garip PHP komut dosyaları fark ederseniz. Zararlı yazılımları kaldırmak veya temizlemek zor bir iştir diyebiliriz.
Zararlı yazılım bulaşmasının temel nedeni yazılımınızdaki güvenlik zaafiyetidir. Buna genelde eklentiler veya temalar sebep olur.
Bunun en kolay yolu dosyalarınızı orjinal , temiz dosyalar ile değişmenizdir. Eklenti de ise tekrardan temiz kurulum yapmanızdır.
Sitenizde zararlı yazılım olduğundan şüpheleniyorsanız, yardım için web barındırıcınıza başvurmanız en iyisi olabilir.
Sonuç
WordPress Web Sitenizde Kritik Bir Hata Oluştu Hatasının çeşitli nedenleri olabilir, ancak sorun genellikle belirttiğimiz nedenlerden olmaktadır.
Sorunu çözmenin en kolay yolu, yedeğiniz varsa web sitenizin yedeğini yüklemektir. Elinizde yedek varsa her türlü yolu denemekten çekinmeyin.
Tüm yolları denediniz ve sorun çözülmedi ise Hosting paketinizi değiştirmenizi öneririz. Biz bu konuda WordPress Hosting için Hostixo önermekteyiz.
Aklınıza takılanlar için yorum eklemeyi unutmayın. WordPress Web Sitesine Son Gönderiler Nasıl Eklenir ? başlıklı yazımızı da incelemenizi öneririz.