İçindekiler ✓
Bu yazımızda, en iyi şifre yönetim araçlarıyla bir profesyonel gibi şifreleri kolayca ve güvenli bir şekilde nasıl yöneteceğinizi ”Parolalar Nasıl Güvenli Yönetilir ” konusu ile anlatacağız.
Birçok insan sorunsuz bir şekilde hatırlamak için aynı şifreleri kullanıyor fakat bu güvenli bir yöntem değildir. Kötü niyetli bir kullanıcı tüm bu bilgilere erişirse, ciddi hasara neden olabilir. Bu nedenle güvenlik uzmanları ve diğer profesyoneller, kullanıcılara güçlü ve benzersiz şifreler kullanmalarını önermektedir.
Şimdi muhtemelen iş e-posta hesapları, web barındırma, alan adı kayıt şirketleri, sosyal hesaplar, WordPress yönetici alanı vb. gibi pek çok farklı şifre olduğunda hepsini nasıl hatırladığınızı merak ediyorsunuz.
Bir parola yöneticisi kullanarak tüm parolalarınızı saklayarak ve tek bir ana parola kullanarak bunları yönetmenizi sağlar. Aynı zamanda, yeni hesaplar oluştururken güçlü parola oluşturmanıza ve ardından bunları bulutta depolamanıza yardımcı olur.
Parola yöneticilerinin en büyük avantajı, otomatik doldurma özelliğine sahip olmalarıdır. Bu şekilde, hesabınız olan siteler için şifrenizi hatırlamanıza veya girmenize gerek kalmadan kendiliğinden doldurulur.
Parola yöneticisi uygulamanızı tüm cihazlarınızda kullanabilir ve tarayıcınızda saklanan parolaları kolayca içe aktarabilirsiniz.
İşte piyasadaki en iyi 3 şifre yönetim uygulamasının bir listesi.
1. LastPass
LastPass, piyasada en çok tercih edilen şifre yönetimi uygulamasıdır. Ücretsiz planları, ihtiyacınız olan bütün özelliklere sahiptir. Birçok gelişmiş seçeneklere ve paylaşım özelliklerine sahip olmak için ayda sadece 3$ ödeyerek premium sürüme yükseltebilirsiniz.
LastPass, Windows, Mac, Linux, iPad, iPhone, Android, Windows Phone ve Blackberry cihazların kullanımına uygundur. Hangi cihazı kullanırsanız kullanın, LastPass’ın orada olacağı ve tüm parolalarınızı kolay bir şekilde senkronize edebileceğiniz anlamına gelir.
LastPass, parola yönetim alanı için bir ana şifre kullanır, bu sayede ana parolayı tüm çevrimiçi hesaplarınızın anahtarı olmasını sağlar.
LastPass, LastPass kimlik doğrulama uygulaması ile SMS mesajları ve Yubikey gibi diğer hizmetlerle çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmanıza izin verir. Bunun anlamı, bir kişinin parola hesabınıza girmek için parolanızı bilmesi ve rastgele oluşturulmuş bir güvenlik koduna erişiminin olması gerektiğidir.
Herhangi bir nedenle asistanınız ya da web geliştiriciniz gibi biriyle bir şifre paylaşmanız gerekirse, LastPass bunu güvenli bir şekilde yapmanızı sağlar. Diğer taraf, paylaşılan şifreleri kullanmak için tarayıcılarına LastPass uzantısını yüklemesi gerekmektedir.
Parola paylaşma işlevi harika bir özelliktir çünkü asistanınız parolanızı asla görmez, bundan dolayı parolanızı değiştiremez. Sadece oturum açıp yapmaları gereken görevleri yerine getirebilirler.
2. 1Password
1Password, bir başka popüler şifre yöneticisidir. Çapraz platform ve mobil cihazlar için de kullanıma uygundur. 1Password’ün ücretsiz sürümü bulunmamaktadır, fakat 14 günlük ücretsiz deneme sürümü mevcuttur.
1Password, Mac, iOS, Windows, Android, Linux ve Chrome OS üzerinde çalışsa da, Apple kullanıcıları arasında popülerliğini kazanmıştır bunun nedeni ise Apple kullanıcı arayüzüne alışkınsanız kullanıcı arayüzü çok benzerdir.
1Password’de eksik olan bir özelliği bulunmaktadır o da çok faktörlü veya biyometrik kimlik doğrulama uygulamasıdır. Ancak ileri zamanlarda bazı sürümlerinde mevcut olma ihtimali yüksektir.
Arkadaşlarınızla, ailenizle ve iş arkadaşlarınızla parola paylaşma özelliği mevcuttur. Konukları sınırlı paylaşım için davet bile edebilirsiniz. Deneyimlerimize göre, şifre paylaşım özellikleri LastPass’ta olduğu kadar basit değil.
Aile planlarında iki faktörlü kimlik doğrulama ve kullanıcı başına ayda 3.99 $ ‘ dan başlayan iş planlarında gelişmiş çok faktörlü kimlik doğrulama sunuyorlar.
3. Dashlane
Dashlane, en iyi şifre yönetimi uygulamaları listemizde yer alan üçüncü uygulamadır. Dashlane, listede yer alan diğer uygulamalar gibi, masaüstü ve mobil tüm platformlar için de kullanıma uygundur.
Tamamen ücretsizdir ancak bazı özellikleri sadece premium kullanıcılar için mevcuttur. Premium plan, yıllık 59,99$’dır ayrıca sınırsız yedekleme ve sınırsız cihaz ekleme özelliklerini içerir.
Dashlane, çevrimiçi formları doldururken güçlü parolalar oluşturmanıza yardımcı olur. Parolalarınızı şifreler ve depolar ayrıca sizin için parolaları otomatik bir şekilde doldurur.
Ayrıca Dashlane, parolaları aileniz ve iş arkadaşlarınızla paylaşmanıza da olanak tanır.
Dashlane’nin ücretsiz sürümü, tüm cihazlarınızda şifreleri senkronize etmenize, internetteki şifrelere erişmenize ya da yedekleri kaydetmenize maalesef izin vermez.
Aralarında En İyi Parola Yönetimi Uygulaması Hangisi ?
LastPass , piyasada bulunan en iyi ve en popüler şifre yönetimi uygulamasıdır. Kolay, güvenli ve uygun maliyetlidir. Ücretsiz sürümleri çok güçlü olmasına rağmen ücretli sürümlerinin çok iyi özellikleri bulunmaktadır.
Çevrimiçi bir işletmeniz varsa eğer LastPass’ın sağlam güvenlik özelliklerini çok başarılı bulacaksınız. İki adımlı kimlik doğrulama ayarlayabilir, ekiplerle güvenli bir şekilde parola paylaşabilir ve çok daha fazla seçeneği yapabilirsiniz.
Bu yazımızın, parolaları daha verimli ve güvenli bir şekilde nasıl yöneteceğinizi öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz.
Dilerseniz daha önce yazmış olduğumuz WordPress’te Yazar Yorumları Nasıl Vurgulanır ? yazımızı okuyabilirsiniz.