İçindekiler ✓
Sanal sunucu VDS, aslında basitçe fiziksel sunucuların sanallaştırılarak servis edilmesine denir. VDS’in paylaşımlı hostinglere göre bazı avantajları mevcuttur. Örneğin, bu sunucular paylaşımlı hostinglere göre daha yüksek performans sunabilirler.
VDS ile uygulama geliştirme, web sitesi barındırma ve masaüstü program çalıştırma dahil birçok farklı işlem yapılabilir. VDS’in yanı sıra birde VPS mevcuttur. Bu yüzden birçok kişi VDS ile VPS arasındaki farkları merak edebilir. Bu aşamada genel olarak VDS’in VPS’e göre daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak tabii ki yazımızın devamında bu konuya da daha detaylı şekilde değinmeye çalışacağız. Sanal sunucu VDS hakkında kafanızı kurcalayan bazı sorular varsa yazımızı inceleyebilirsiniz. Yazımızda bu konuya dair birçok detayı ayrıntılarıyla ele almaya çalışacağız.
Sanal Sunucu VDS Nedir? Ne İşe Yarar?
Sanal sunucu VDS, kısaca diğer sunuculara göre maliyeti düşük olan özel sanal sunucu olarak tanımlanabilir. Ancak tabii ki VDS sunucuyu sizlere biraz daha detaylı şekilde açıklamak istiyoruz.
Bu kısımda ilk olarak bu sunucunun bir fiziksel sunucunun birden çok sanal sunucuya bölünmesiyle oluştuğunu belirtelim. Bu bölünme özel olarak geliştirilmiş bir yazılım yardımıyla yapılabiliyor. Daha sonra bu bölünen sunucu kullanıcılara özel olarak kiralanabiliyor.
Kullanıcılar VDS hizmetini satın aldıklarında sürekli olarak CPU’nun %100’ünü kullanabiliyorlar. Ayrıca bu sunucularda RAM dahil tüm kaynaklar sunucuyu kiralayan kişiye özel ayrılıyor. Yani bu sunucunun özel bir sanal sunucu olduğunu yinelememizde fayda var.
Sanal Sunucu VDS Özellikleri Nelerdir?
Sanal sunucu VDS, özellikle bakım gerektirmediği için diğer birçok hizmetten daha avantajlı olabiliyor. VDS’in birçok farklı özelliği bulunuyor. Bu özellikler arasında yüksek güvenlik sağlama gibi ön plana çıkan birçok özellik yer alıyor.
Bu yüzden VDS, özellikle şirketler ve projeler için önemli bir seçenek olarak karşımıza çıkabiliyor. VDS özellikleri genel olarak aşağıdaki şekilde oluşuyor.
VDS Özellikleri
- Kaynaklar tek bir kullanıcıya özeldir.
- Diğer kullanıcılarla hiçbir ilişkisi yoktur ve sınırlama düzeyi tamamen minimumdur.
- Kritik bilgilerin yedeklenmesini ve depolanmasını sağlar.
- Güvenlidir ve yüksek güvenilirlik sağlar.
- KVM sanallaştırma teknolojisini kullanır.
- Programlama dillerini birleştirme ve dikkat çekici tasarımlara sahip kitaplıklar oluşturma gibi bazı görevler oluşturabilmenizi sağlar.
Sanal Sunucu VDS Nasıl Çalışır?
Sanal sunucu VDS özelliklerinden ve diğer birçok ayrıntısından sizler için bahsetmeye çalıştık. Şimdi ise bu kısımda VDS’in nasıl çalıştığına basitçe değinmek istiyoruz. İlk olarak bu sunucunun ana fiziksel makine üzerinde bulunduğunu belirtelim. Ana fiziksel makine sanallaştırma teknolojisiyle sanallaştırılarak sanal bir sunucuya dönüştürülüyor.
Ardından yeni oluşturulan bu sanal sunucuya özel RAM ve işlemci bölümleri gibi atamalar yapılıyor. Bu kaynaklar sunucuyu kiralayan kişiye özel olarak ayrılmış oluyorlar. Yani bir kaynağı birden fazla kişi kullanamıyor. Böylece sunucunun RAM, işlemci dahil tüm kaynaklarını tam kapasite kullanarak oldukça yüksek performans elde edebiliyorsunuz.
Sanal Sunucu VDS Avantajları Neler?
Sanal sunucu VDS avantajları elbette birçok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Ancak bu sunucunun dikkat çeken bazı avantajları bulunuyor. Örneğin, bu sunucunun en büyük avantajlarından bir tanesi yakındaki diğer sunucuların kaynak tüketiminden etkilenmemesi.
Çünkü yakındaki sunucular ne kadar kaynak harcarlarsa harcasınlar, VDS sunucunun kaynakları tamamen sabit şekilde çalışıyor. Yani VDS’in kaynakları diğer sunuculardan etkilenmeden tam performans çalışmaya devam ediyor.
Ayrıca VDS, site sahiplerine root erişimi imkânı da sağlıyor. Bu sayede site sahipleri web sitelerinde daha fazla kontrol sahibi olabiliyorlar. Bu kısımda son olarak VDS’de ihtiyaç halinde kaynak artırımı yapılabildiğini belirtelim. Bu sayede kaynaklar yetersiz geldiğinde kullanıcıların endişelenmelerine pek gerek kalmıyor.
Sanal Sunucu VDS ile VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bu kısımda sanal sunucu VDS ile VPS arasındaki bazı farklardan bahsetmeye çalışacağız. Bu iki sanal sunucu arasında bazı farklar bulunuyor. Bu farklar ise genel olarak şu şekilde karşımıza çıkıyor.
VPS ile VDS Arasındaki Farklar
- VPS ekonomik açıdan VDS’e göre daha avantajlıdır, yani daha ekonomiktir.
- VPS’in kontrol mekanizması VDS’den daha güçlüdür.
- VPS’de yazılımsal bir ortak kullanım, VDS’de ise donanımsal bir ortak kullanım mevcuttur.
- VPS kaynakların ortak kullanılabilmesini sağlar. Ancak VDS sistemlerde kaynaklar paylaşılmaz.
- VPS sisteminde web sitelerinin performansı birbirinden etkilenebilir. Ancak VDS’de böyle bir şey söz konusu değildir. Yani web sitelerinin performansı birbirini etkilemez.
Sanal Sunucu VDS Nereden Kiralanabilir?
Sanal sunucu VDS kiralamak için Hostixo firmasını tercih edebilirsiniz. Elbette VDS sanal sunucu kiralama yapabileceğiniz birçok farklı firma mevcut. Bu firmaların hepsinde farklı fiyatlandırmalar ve farklı özellikler karşımıza çıkabiliyor. Ancak bu kısımda VDS kiralayabileceğiniz Hostixo firmasından bahsetmek istiyoruz.
Son zamanlarda oldukça fazla tercih edilen firma, genel olarak uygun fiyatlandırma politikasıyla dikkat çekiyor. Firmada VDS hizmeti dahil birçok farklı hizmet bulunuyor. Böylece istediğiniz hizmetlerden hızlı şekilde satın yararlanabiliyorsunuz.
Neden Hostixo VDS?
Hostixo, sadece sanal sunucu VDS paketleriyle ön plana çıkan bir şirket değil. Firmada VDS, VPS hizmetleri dahil birbirinden farklı birçok hizmet bulunuyor. WordPress hosting hizmetinden tutun cPanel lisansına kadar birçok farklı hizmet alabileceğiniz firmada özellikle fiyatlandırma politikası dikkat çekiyor.
Çünkü Hostixo, birçok firmaya göre hizmetlerini oldukça uygun fiyatlandırmayla müşterilere sunuyor. Ayrıca firmada bulunan VDS sunucular dahil birçok hizmet oldukça yüksek özelliklerle karşımıza çıkıyor.
Tabii ki tüm bunların yanı sıra Hostixo’yu ön plana çıkaran önemli bir diğer detay müşteri memnuniyeti. Hostixo, genel olarak müşterilerinden olumlu geri dönüşler alıyor. Firma hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için daha önce hazırladığımız Hostixo hosting yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hostixo VDS Paketleri Özellikleri Neler?
Hostixo sanal sunucu VDS paketleri, limitsiz trafik, ücretsiz kontrol paneli ve ücretsiz yedekleme özellikleriyle dikkat çekiyor. Yani VDS paketlerinin tümünde bu özellikler bulunuyor. Ayrıca paketlerin hepsi 100 Mbit port ile kullanıcılara sunuluyorlar.
Paketlerdeki değişken özellikler ise RAM, disk ve işlemci özelliği. Aldığınız pakete göre sunucunun işlemcisi, SSD disk miktarı ve RAM miktarı değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, başlangıç paketinde 2 vCpu Intel Xeon E5 işlemci, 40 GB SSD ve 2 GB ECC RAM bulunuyor.
En üst seviye paketteyse 8 vCpu Intel Xeon E5 işlemci, 180 GB SSD ve 16 GB ECC RAM bulunuyor. Kısacası Hostixo VDS sunucu paketlerinin genel olarak oldukça yüksek özelliklere sahip olduklarını söyleyebiliriz.
Hostixo VDS Fiyatları Ne Kadar?
Hostixo sanal sunucu VDS fiyatları güncel olarak aylık yaklaşık 100 TL’den başlıyor. Yani VDS başlangıç paketinin fiyatı yaklaşık olarak aylık 100 TL olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu başlangıç paketinde de daha önce belirttiğimiz gibi limitsiz trafik ve ücretsiz yedekleme gibi önemli özellikler bulunuyor.
Bunun yanı sıra bu paketinde 100 Mbit porta sahip olduğunu belirtmemizde fayda var. Hostixo VDS paketleri arasında bulunan en yüksek paket ise aylık yaklaşık 400 TL gibi bir ücretle karşımıza çıkıyor. Bu pakette doğal olarak kullanıcılara tüm özellikler maksimum seviyede sunuluyor.
Kısacası Hostixo VDS paketleri genel olarak aylık 100 ile 400 TL arasında bir fiyatlandırmaya sahip. Bu kısımda son olarak bahsettiğimiz fiyatların birçok farklı kritere göre değişiklik gösterebileceğini belirtelim. Yani Hostixo VDS fiyatları güncel olarak şimdilik bu şekilde karşımıza çıkıyor. Ancak birçok farklı etkenden dolayı Hostixo sanal sunucu VDS paketleri fiyatları zamanla değişiklik gösterebilir.