İçindekiler ✓
WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Neler Yapılır?
Web sitelerin kurulmasında ve yönetilmesinde tercih edilen sistemlerden birisi WordPress’tir. WordPress, içerik yönetimi sistemi olarak adlandırılan ve orijinal adıyla CMS olarak bilinen sistemlerden sadece birisidir. Fakat gerek pratik olması gerekse de eklenti, tema desteği açısından tüm dünyada en yaygın kullanılan içerik yönetim sistemidir.
WordPress kesinlikle tek web sitesi işletim sistemi olmadığı gibi bu alanda tartışılmaz bir liderdir. Dünya genelinde yüzde 40’ı aşkın bir paya sahip olan WordPress, başlangıçtan profesyonel projelere kadar kullanılabilecek, esnek bir yapı sunmaktadır.
WordPress Neden Bu Kadar Popüler?
WordPress’in dünya genelinde bu kadar popüler hale gelmesinde bazı özellikleri etkilidir.
- WordPress ücretsizdir.
- Hiç para ödemeden hemen indirebilir, kullanabilirsiniz.
- WordPress açık kaynak kodludur.
- Dünya çapında binlerce gönüllü tarafından geliştirilen topluluk projesidir.
- WordPress’i herkes kullanabilir, geliştirebilir ve platformun daha da büyümesine yardımcı olabilir.
- WordPress moderndir.
- WordPress çok yönlüdür. Her türlü web sitesini çalıştırabilir. Basit bir blog, profesyonel bir kurumsal site vs.
- WordPress tüm ekran boyutları ve cihazlarda çalışır.
- WordPress geliştirilebilir. Eklentiler yardımıyla WordPress’e özellikler ekleyebilirsiniz.
- WordPress için binlerce ücretsiz ve premium tema satın alınabilir.
WordPress Nasıl Kullanılır?
WordPress kullanmak isteyenlerin iki şeye ihtiyacı olacaktır. Bir alan adı ve bir web hosting. 15 dakika veya daha kısa sürede bir alan adı alabilir, hosting sahibi olabilir ve WordPress kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik sadece bilgisayarınızda çalışabilecek şekilde local WordPress kurulumunu da yapabilirsiniz. Bu bakımdan kullanımında da esneklik söz konusudur. Web site sahipleri binlerce tema arasından istediğini seçebilir, kişisel olarak geliştirmeler yapabilir.
WordPress gelişmiş bir admin yönetim paneline sahiptir. Temel bir kurulum ile birlikte admin paneline giriş yapmak isteyenler siteadi.com/wp-admin uzantısı üzerinden giriş ekranına erişim sağlayabilir. Admin bilgilerinin girilmesi ile birlikte admin paneline erişim sağlanabilir. Bu panelde site ile ilgili tüm işlemler yapılabilir. Bir admin panelinin temel bölümleri ise şöyledir;
- Başlangıç
- Yazılar
- Ortam
- Sayfalar
- Yorumlar
- Görünüm
- Eklentiler
- Kullanıcılar
- Araçlar
- Ayarlar
Temel bu bölümlerin yer aldığı panelde, her bölüm altında da ek seçenekler bulunmaktadır. Kişiler hangi alan ile ilgili işlem yapmak istiyorsa, ilgili bölüm üzerinden erişim sağlayabilmektedir.
WordPress İle Neler Yapılır?
WordPress esnek yapıda olduğu için içerik yönetim sistemi ile yapılabilecek pek çok farklı site vardır. Son on yılda bu alandaki gücünü kanıtlayan WordPress NFL, CNN, TechCrunch ve TED gibi kurum ve kuruluşlar tarafından tercih edildi.
1. WordPress Çoklu Site Yönetimi
2010 yılı itibari ile kullanılan çoklu site yönetimi, WordPress sistemlerin tek bir panel üzerinden yönetilmesini sağlamaktadır. Özellikle çok fazla siteyi yönetmek isteyen kişiler için WordPress’in bu özelliği eşsiz bir çözüm sunmaktadır
2. Sosyal Ağ
WordPress’i sosyal bir ağa dönüştürebilirsiniz. BuddyPress gibi farklı eklentiler ile bu işlemleri kolayca yapabilirsiniz. BuddyPress, ziyaretçilerinizin kayıt olmasına, profil oluşturmasına ve mesaj göndermesine olanak tanır.
3. Forum
Forumlar oluşturabilmek adına yine WordPress ideal durumda. BbPress’in yanı sıra, pek çok farklı forum eklentileri ve temalar var.
4. Güvenlik
Web siteleri için güvenlik ciddi bir sorundur. Çoğu insan güvenliğe odaklanmaları gerektiğini bilmelerine rağmen, siteler her gün saldırıya uğramakta ve güvensiz durumda. İçerik yönetim sisteminde ise özel güvenlik eklentileri ve düzenlemeleri ile güvenlik seviyesini arttırmak mümkün. 2 faktörlü kimlik doğrulama gibi pek çok ek özellik desteklenmektedir.
5. E-Ticaret Sitesi
WordPress sitenizi gerçek bir e-ticaret sitesine dönüştürmek adına WordPress tek başına yeterlidir. WooCommerce gibi özelleştirilebilir eklenti ile ticareti kontrol altına alabilirsiniz. Ürün listeleme ve satış yapmanın yanı sıra gelen satışları, stokları takip etmeniz oldukça kolaydır.
6. Proje Yönetimi / İçerik Aracı
Takvimler oluşturmak veya makaleler planlamak için WordPress’i bir proje yönetimi ve içerik aracı olarak kullanabilirsiniz. Proje ve belge yönetimi için eklentiler geniş bir seçenek sunmaktadır.
7. Resim Galerisi
WordPress bir resim galerisi olarak kullanılabilir. NextGen gibi farklı eklentiler ile fotoğraflarınızı yayınlayabilir ya da görsel galeriler üzerinden çok farklı siteler oluşturabilirsiniz.
8. İş
WordPress’i iş panosu olarak kullanabilirsiniz. İlan yayınlama ve yönetimi konusunda da yine tema ve eklenti desteği oldukça fazladır.
WordPress içerik yönetim sistemi olarak belirtilen tüm özellikleri desteklemektedir. Kişilerin yapacağı özel ayarlamalar ve kurulumlar ile birlikte güvenli, sorunsuz bir şekilde site yönetimi sağlanabilmektedir. Türkiye’de de en popüler sistemlerden birisi olan WordPress için üstelik kaynak açısından da sınırsız bir seçenek söz konusudur.
Eklenti, tema, sistemdeki ayarlamalar, yedeklemeler başta olmak üzere hemen her konuda bir yardım makalesi elde edilebilir. Üstelik yaşanabilen sorunlara karşılık pek çok farklı yardım içeriği ile sorunu çözmeniz dahi mümkündür. Tüm bu avantajları ile sitelerinizi WordPress ile desteklemeniz, işinizi kolaylaştıracaktır.