WordPress, resimleri yönetmek ve düzenlemek için bazı oldukça kullanışlı araçlarla birlikte gelir. Görüntüleri kolay bir şekilde yükleyebilir, hizalayabilir ve WordPress içinde düzenleyebilirsiniz.
Yeni başlayanların çoğu, bu WordPress resim düzenleme özelliklerinin farkında değildir. Kullanıcıların bazılarını keşfetmesi biraz zaman alırken, diğer özellikler tamamen fark edilmiyor.
Bu yazıda, sık karşılaşılan WordPress görüntü sorunları nasıl giderilir konusunu ele alacağız.
1. WordPress’e Resim Yükleme
WordPress yazı ve sayfalarına resim yükleme işlemi için yalnızca görüntü bloğunu içerik düzenleyiciye eklemeniz yeterlidir.
Bir paragraf bloğuna / image yazarak da görüntü bloğunu ekleyebilirsiniz. Düzenleyici, yazmaya başladığınız anda ekleyebileceğiniz blokları göstermeye başlayacaktır.
WordPress şimdi görüntü bloğunu düzenleyiciye ekleyecektir. Görüntüyü bilgisayarınızdan seçmek ve yüklemek için ‘Yükle’ butonuna tıklamanız gerekiyor.
Medya kitaplığınızdan önceden yüklenmiş bir görüntüyü de seçebilirsiniz.
Görüntü yükleme işleminden sonra, içerik düzenleyicide görüntünün canlı bir önizlemesini göreceksiniz.
Sağ panelde bir dizi görüntü ayarı göreceksiniz. Daha sonra, resim alternatif metni, resim boyutu ve resim stili seçeneklerini seçebilirsiniz.
2. WordPress’te Resim Sola veya Sağa Hizalama
WordPress, resimleri sola, sağa veya ortaya hizalamayı kolaylaştırır. Görüntünün üzerine tıklayarak seçin ve daha sonra blok araç çubuğundan hizalama butonuna tıklayın.
Bazı popüler blogların metinlerin etrafına sarılı olarak nasıl kullanıldığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu, hizalama özelliği kullanılarak yapılır.
Ayrıca görüntü bloğu yerine ‘Medya ve Metin’ bloğunu da kullanmanız mümkündür. Bu blok, metnin hemen yanına resim ekleme işlemi için yapılmıştır.
Daha sonra yan yana bir resim ve metin yükleyebilirsiniz. Resmi veya metin tarafını değiştirmek için blok araç çubuğunu da kullanabilirsiniz.
3. Görsellerin Altına Başlık Ekleme
WordPress, resimler için kolayca başlık eklemenizi sağlar. Bir resim yükledikten sonra, resim önizlemesinin hemen altında resim yazısı ekleme seçeneğini göreceksiniz.
Benzer şekilde, WordPress’teki resim galerilerine başlık ekleyebilirsiniz.
4. Fotoğrafları Sütun ve Satırlarda Görüntüleme
Yaptığınız bir tatilin fotoğraflarını paylaşmak istediğinizi varsayalım. Bu fotoğrafları teker teker bir gönderiye ekleyebilirsiniz, fakat bu uzun bir resim listesi gibi görünecektir.
Fotoğraflarınızı gruplamanın daha iyi yolu, resim galerileri oluşturmaktır.
WordPress, küçük resim önizlemelerine sahip satırlara ve sütunlara kolay bir şekilde resim eklemenizi sağlayan yerleşik bir galeri bloğuyla birlikte gelir.
Galeri bloğunu yazı düzenleyiciye eklemeniz ve yüklemek istediğiniz resimleri seçmeniz yeterlidir.
5. Eksik Yazı Küçük Resimleri / Öne Çıkan Görsel Düzenleme
Çoğu WordPress teması, yazılarınızla birlikte öne çıkan bir görseli belirgin bir şekilde görüntülemenize izin verir. Eksik küçük resimleri önlemek için WordPress’te öne çıkan bir resmi nasıl ayarlayacağınızı aşağıda açıklıyoruz.
Şimdi, gönderi küçük resminizi yüklemek için “Öne Çıkan Resmi Ayarla” butonuna tıklayabilirsiniz. Görsel yükleme işleminden sonra, aşağıda belirttiğimiz gibi öne çıkan görsel meta kutusunda gönderi küçük resminizi göreceksiniz:
6. WordPress Yazılarına ve Sayfalarına Kapak Resimleri Ekleme
Kapak resimleri, bir yazının farklı bölümleri veya uzun bir satış sayfası arasında ayırıcı olarak kullanılabilen geniş görsellerdir.
Kapak resmi eklemek için, içerik düzenleyiciye ‘Kapak’ bloğunu eklemeniz gereklidir.
Ardından, kullanmak istediğiniz resmi bilgisayarınızdan yüklemeniz veya medya kitaplığından bir tane seçmeniz gerekiyor. Herhangi bir görüntü kullanmayı istemiyorsanız eğer kapak olarak bir renkli arka plan da seçebilirsiniz.
Şimdi düzenleyicide kapak resminizin önizlemesini göreceksiniz. Kapak resmi görüntüleme seçeneklerini blok araç çubuğundan ya da sağda kısımda yer alan ayarlar ile değiştirebilirsiniz.
7. WordPress’te Görüntü Kırpma
WordPress, görüntüleri orijinal yüklemeniz için otomatik bir şekilde küçük, orta ve büyük resim boyutları oluşturmaktadı. Ancak bazen resmi farklı bir boyutta kırpmanız gerekebilir.
WordPress, görüntüleri ölçekleme, kırpma, çevirme ve döndürme gibi temel görüntü düzenleme özellikleri ile birlikte gelmektedir.
Medya »Yeni Ekle kısmına gidin ve resminizi yükleyin. Resmi yükledikten sonra, yüklenen resmin yanında bir Düzenle bağlantısı göreceksiniz.
Üzerine tıkladığınızda, görüntünün hemen altında Görüntüyü Düzenle butonu göreceğiniz Ortamı Düzenle ekranı açılır. Bu, WordPress resim düzenleyicisini açacaktır.
Buradan, resim önizlemesinin altında yer alan ‘Resmi Düzenle’ düğmesine tıklayabilirsiniz. Bu, görüntü düzenleme ekranını açacaktır.
Görüntü düzenleyici ekranında, kırpma, döndürme, yeniden boyutlandırma gibi bazı temel görüntü düzenleme görevlerini gerçekleştirmek için butonlar yer almaktadır.
8. Harici Görseller WordPress’e Aktarma
Bu soru genellikle sitenizi WordPress’e taşırken ortaya çıkar. Web sitenizdeki bazı resimler hala daha eski bir konuma işaret ediyor olabilir.
Sitenizdeki resimler doğru görünse de harici kaynaktan yüklenmeye devam ediyorlar. Bu sorunu çözmek için tek yapmanız gereken Auto Upload Images eklentisini yüklemek ve etkinleştirmektir .
Eklenti, herhangi bir yazıyı ya da sayfayı güncellediğiniz zaman veya kaydettiğinizde harici resimleri kontrol edecektir. Bunu her gönderi veya sayfa için manuel olarak yapabilir veya tüm gönderileri toplu olarak düzenleyebilir ve sadece güncelle butonuna tıklayabilirsiniz.
9. WordPress’te Varsayılan Öne Çıkan Görsel Ayarlama
Her gönderi veya yazı için harika özellikli görseli bulmak zor bir iştir. Bazen bir gönderiye öne çıkan bir resim eklemek istemeyebilirsiniz, ancak temanız öne çıkan bir resim olmadan garip görünebilir.
Bu, varsayılan özellikli bir görüntünün kullanışlı olabileceği yerdir. Bir yazının kendine ait bir öne çıkan görüntüsü olmadığında, varsayılan bir özellikli görüntü kullanılır.
Varsayılan görüntü eklentisini kullanarak varsayılan özellikli bir görüntü ayarlayabilirsiniz .
Bu yazımızın , WordPress’teki en yaygın görüntü sorunlarından bazılarını çözmenize yardımcı olacağını umuyoruz.
Dilerseniz daha önce yazmış olduğumuz Manuel WordPress Veritabanı Yedeklemesi Nasıl Yapılır yazımızı okuyabilirsiniz.