İçindekiler ✓
WordPress web sitesindeki silinmiş verilerin kurtarılması mümkün. WordPress silinen sayfalar nasıl kurtarılır, birlikte öğrenelim.
WordPress hayatımızda önemli bir yere sahip. İnternette dolaştığımız sitelerin neredeyse hepsi WordPress altyapısıyla oluşturuluyor. Bu platform aracılığıyla pratik bir şekilde şık siteler oluşturabiliyoruz. Sitede oluşturduğunuz sayfalar için elbette biraz emek harcamanız gerekiyor.
Bu yüzden, sayfaların silinmesi en son isteyeceğiniz şey olabilir. Eğer sitenizin sayfaları silindiyse, yeniden oluşturmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak aslında düşündüğünüzün aksine buna hiç gerek yok. Web sitenizin silinen sayfalarını geri getirebilmeniz mümkün. Bunun için hangi adımları uygulamanız gerektiğini gelin beraber öğrenelim.
WordPress Silinen Sayfayı Geri Getirme Mümkün
WordPress’in bizlere çok sayıda avantaj sağladığı aşikâr. Bunlardan birisi de silinen sayfaları kurtarmak. Verilerimiz silindiğinde büyük zararlarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda ilk iş verilerimizi kurtarmanın yollarını arıyoruz.
Sitenizdeki silinen sayfaları kurtarmanın bazı yolları mevcut. Bu yüzden WordPress silinen sayfalar nasıl kurtarılır konusunu basitçe ele almaya çalışacağız. Yani sitenizdeki sayfalar silinmişse panik yapmanıza gerek yok. Yazımızdaki yöntemlere göz atarak sayfaları kurtarmayı deneyebilirsiniz.
WordPress Silinen Sayfalar Nasıl Kurtarılır?
Kaybettiğiniz verilerin geri getirebildiği çok sayıda yöntem bulunuyor. Web sitenizdeki sayfaları kurtarmak için birkaç yöntem mevcut. Üstelik bu yöntemlerden birisi aklınıza gelmeyecek kadar basit. Gelin bu birkaç yöntemi birlikte öğrenelim ve silinen sayfalarımızı geri getirelim.
Çöp Kutusundaki Sayfaları Kurtarma
Silinen sayfalarınızı kurtarabileceğiniz en kolay yöntem, sitenin çöp kutusunu kontrol etmektir. Çünkü WordPress, silinen içerikleri tam 30 gün boyunca çöp kutusunda tutmaktadır. Birçok kişi bunu bilmediği için sayfaları silindiğinde üzülebilir. Ancak çöp kutusunu kontrol ederek silinmiş verilerinize ulaşabilmeniz mümkün. WordPress çöp kutusu nerede diye düşünüyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Silinen sayfaları kurtarmak için WordPress yönetici paneline giriş yapın.
- Sol taraftan Sayfalar’a tıklayın ve çıkan seçeneklerden Tüm sayfalar’a tıklayın.
- Açılan sayfada daha önce oluşturulan sayfalar gözükecektir. Sayfaların en üst kısmına baktığımızda Tümü, Yayımlanmış gibi seçenekler göreceksiniz. Bu kısımdan Çöp seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
- Çöp kısmına geldiğinizde daha önce sildiğiniz sayfaları göreceksiniz. Ancak tabii ki silinmenin üstünden 30 gün geçtiyse sayfaları göremeyebilirsiniz.
- Eğer silinmiş sayfaları görüyorsanız, geri yüklemek istediğiniz sayfaların altındaki Geri al seçeneğine tıklayabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz sayfaları hızlıca kurtarabilirsiniz.
- Geri alınmış sayfaları görmek için admin panelinden tekrar Sayfalar’a tıklayabilir ve sonrasında Tüm sayfalar’a tıklayabilirsiniz. Bu adımın ardından açılan sayfada çöp kutusundan geri aldığınız sayfaları da görebilirsiniz.
WordPress silinen sayfalar nasıl kurtarılır sorusunun cevabı çöp kutusu özelliği sayesinde oldukça basit. Ancak sayfaları bu yöntemle kurtaramadıysanız, geriye yedeklemeden başka pek fazla çareniz kalmıyor.
Yedekleme Eklentisiyle Silinmiş Sayfaları Geri Yükleme
Verileri yedeklemek her zaman için önemlidir. Böylece silinmiş verileri kurtarmak çok daha kolay bir hal alır. WordPress yedekleme eklentileri, sitenizin silinmiş verilerini kurtarmanıza yardımcı olur. Örneğin, siteniz saldırıya uğradığında tüm veriler zarar görebilir. Bu durumda yedekleme eklentileriyle sitenizi eski haline döndürebilmeniz mümkündür.
Eğer bir yedekleme eklentisi kullanıyorsanız, sayfanın silindiği tarihe geri yükleme yaparak sayfalarınızı kurtarabilirsiniz. WordPress yedekleme yazımızı okuyarak bir eklentiyle nasıl yedek alınacağını ve yedeklerin nasıl geri yükleneceğini hemen öğrenebilirsiniz. Ancak bir yedekleme eklentiniz yoksa, cPanel’e giderek Yedekleme Sihirbazı kısmını kontrol edebilirsiniz. Daha önce yedek aldıysanız bu kısımdan aldığınız yedeği geri yükleyebilirsiniz.
Eğer bu da işe yaramadıysa, bu durumda hosting firmanızla iletişime geçebilirsiniz. Bazı hosting paketlerinde yapılan seçime göre siteler belli aralıklarla otomatik olarak yedeklenir. Örneğin, siteniz haftalık olarak yedekleniyor olabilir. Hosting firmanızın teknik destek ekibiyle iletişime geçerek sitenin yedeğinin olup olmadığını sorabilirsiniz. Eğer yedek varsa, yedeği geri yükleyerek silinmiş sayfaları ve verilerinizi kurtarabilirsiniz.
Tüm bu denemelere rağmen sonuç alamadıysanız, gelecekte aynı sorunu yaşamamak için hemen bir WordPress yedekleme eklentisi kurmanızı tavsiye ediyoruz. UpdraftPlus gibi bir yedekleme eklentisi kurarak belli aralıklarla sitenizi yedekleyebilirsiniz. Bu sayede gelecekte aynı sorunu yaşamaktan kurtulabilirsiniz.
Sizin için WordPress silinen sayfalar nasıl kurtarılır konusuna açıklık getirmeye çalıştık. Gördüğünüz gibi verileri yedeklemenin önemi her zaman için çok büyük. Eğer veriler daha önce yedeklenmediyse, kurtarması da oldukça zor olacaktır. Bu yüzden, web sitenizi düzenli olarak yedeklemeniz kesinlikle şart. Eğer sitenizin yedeği yoksa, çöp kutusunu kontrol ederek silinmiş sayfaları geri yüklemeyi denemekten başka pek bir çareniz yok.