İçindekiler ✓
WordPress yedekleme işlemi ani veri kayıplarının önüne geçebilmek için büyük önem taşıyor. Birçok farklı yerde karşımıza çıkan yedekleme işlemi WordPress içinde ekstra önemli. Bunun en büyük sebebiyse tabii ki veriler.
Örneğin, mobil cihazlarda birçok önemli dosyalarınız yani verileriniz bulunabiliyor. Bu veriler bir anlık arızadan dolayı veya farklı bir durumdan dolayı beklenmedik anlarda tamamen yok olabiliyorlar. İşte bu yüzden bu tür cihazlarınızı yedeklemeniz gerekebiliyor. İşte verdiğimiz bu örnek, WordPress web siteleri içinde geçerli.
WordPress web sitenizdeki verileri kaybetmemek için belli aralıklarla kendiniz yedekleyebilirsiniz. Böylece WordPress yedekleme işlemi sayesinde daha sonra bazı problemlerle karşılaşsanız bile yedeklediğiniz verileri geri yükleyebilirsiniz. Eğer WordPress verilerini nasıl dışa ve içe aktaracağınızı bilmiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
WordPress Neden Yedeklenmeli? Web Sitenizi Yedeklemek Neden Önemli?
WordPress yedekleme işlemi aslında web siteniz için çok önemli bir işlem. Çünkü yedekleme işleminin temel amacı, olası veri kayıplarından etkilenmemek. Yani birçok cihazda karşımıza çıkan ani veri kayıpları, yedekleme olmadığında büyük zararlara yol açabiliyor.
Örneğin, bilgisayardaki önemli verilerinizi yedeklemediğinizi varsayalım. Ani bir hard disk arızasında tüm verileriniz bir anda kaybolabilir. İşte bu durumda verileri yedeklemediğiniz için bir daha o verilere ulaşamayabilirsiniz.
Özellikle bilgisayarınızda işle ilgili önemli dosyalarınız varsa, büyük zararlara uğrayabilirsiniz. İşte aynı benzer durum WordPress içinde geçerli. WordPress yedekleme işlemini yapmadığınızda, ani veri kayıplarında eski verilerinize tekrar erişemeyebilirsiniz. Yani web sitenizi bir daha eski haline döndüremeyebilirsiniz.
Özellikle e-ticaret sitesi gibi önemli bir web sitesine sahipseniz, veriler sizin için çok önemli. Çünkü e-ticaret sitenizdeki veriler aniden kaybolduğunda büyük zararlarla karşılaşabilirsiniz. İşte bu yüzden yazımızdaki adımları uygulayarak belli aralıklarla WordPress yedekleme işlemini yapmanızı öneriyoruz.
WordPress Yedekleme Ne Kadar Zamanda Bir Yapılmalı?
WordPress yedekleme için aslında tam olarak belirteceğimiz bir zaman dilimi yok. Çünkü bu durum web sitenin türüne göre ve diğer birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, e-ticaret sitesi gibi verilerin büyük önem taşıdığı sitelere sahipseniz, web sitenizi sık sık yedeklemeniz sizin için kesinlikle çok önemlidir.
Ayrıca web sitenizde oldukça fazla içerik paylaşıyorsanız da yine sık sık WordPress yedekleme yapmanız sizin için oldukça faydalı olabilir. Ancak web siteniz çok aktif değilse ve nadir içerik paylaşıyorsanız yedekleme işlemini haftada veya ayda 1 gibi belli aralıklarla da yapabilirsiniz.
Kısacası yedekleme işleminin zamanı, web sitesinin kullanımına ve türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak yine de web sitenizin türü ne olursa olsun sık sık yedekleme yapmanızı öneriyoruz. Hatta WordPress otomatik yedekleme yapabilen birçok eklentiyi tercih ederek bu konuda problem yaşamaktan kurtulabilirsiniz.
Çünkü web sitenizi çok aktif şekilde kullanmıyor olsanız bile oldukça kısa aralıklarla yedekleme yapmanız sizin için kesinlikle faydalı olacaktır. Böylece ani veri kayıplarında bile WordPress yedekleme verilerinizi geri yükleyerek web sitenizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
All-in-One WP Migration ile WordPress Yedekleme Nasıl Yapılır?
WordPress yedekleme eklentisi All-in-One WP Migration sayesinde yedekleme işlemini hızlıca gerçekleştirebiliyorsunuz. Yani bu eklentiyle site yedeği almak ve yedeği geri yüklemek oldukça kolay. Bu yüzden yazımızda bu eklentiyle web sitenizi nasıl yedekleyeceğinizden bahsetmeye çalışacağız. All-in-One WP Migration ile yedekleme yapmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
All-in-One WP Migration ile Web Sitesi Nasıl Dışa Aktarılır?
- İlk olarak All-in-One WP Migration eklentisini WordPress admin panelinde kurmanız gerekiyor.
- Eklentiyi kurduktan sonra etkinleştirerek diğer adımlara devam edebilirsiniz.
- Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, WordPress admin panelinizin sol kısmında eklentinin ismini göreceksiniz. Burada “All-in-One WP Migration” yazan yere tıkladıktan sonra çıkan seçeneklerden ‘Dışa Aktar’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
- Ardından karşınıza çıkan kısımda ‘Dışarı Aktarım’ butonuna tıklayarak çıkan seçeneklerden ‘Dosya seçeneğine tıklamalısınız. Bu adımdan sonra WordPress yedekleme işleminiz başlayacaktır.
- Yedekleme işlemi bittiğinde karşınıza ‘Download’ yazan bir buton çıkacak. Bu butona tıklayarak aldığınız yedeği bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu adımla beraber, web site yedeğini alma işlemini tamamlamış oluyorsunuz.
All-in-One WP Migration ile Yedeklenen Dosyalar Geri Nasıl Yüklenir?
WordPress yedekleme işleminden sizler için kısaca bahsetmeye çalıştık. Ancak tabii ki yedeklediğiniz dosyaları nasıl geri yükleyeceğinizi de bilmeniz gerekiyor. Bu eklentiyle aldığınız yedekleme dosyasını yine bu eklenti aracılığıyla geri yükleyebiliyorsunuz. Yedeklediğiniz verileri geri yüklemek için 2 farklı yöntem kullanabiliyorsunuz.
WordPress yedekleme geri yükleme işlemini All-in-One WP Migration eklentisi üzerinden direkt olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak bu yedekleme verileri web sitenizin hosting sunucusunda saklandığı için sunucuda gereksiz yer kaplayabiliyor.
Bu yüzden bu yedekleme dosyalarını saklamak yerine silmeniz daha doğru olacaktır. Eğer bu yedeklemeleri silerseniz bilgisayarınıza indirdiğiniz yedekleme dosyasını kullanarak yedeklediğiniz dosyayı geri yükleyebilirsiniz. Bunun için yazımızdaki ikinci yöntemi kullanabilirsiniz.
All-in-One WP Migration ile WordPress Site Geri Yükleme İlk Yöntem
- Yedeklediğiniz dosyayı geri yüklemek için ilk olarak WordPress admin panelinizin sol kısmında bulunan “All-in-One WP Migration” eklentisine tıklayın.
- Ardından çıkan seçeneklerden ‘Yedeklemeler’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
- Eğer daha önce All-in-One WP Migration eklentisiyle WordPress yedekleme yaptıysanız burada yaptığınız yedeklemeler çıkacaktır. Eğer buradaki yedekleme dosyalarını sunucunuzdaki hafızayı rahatlatmak için silmek istiyorsanız, dosyaların sağ tarafındaki ‘SİL’ butonuna tıklayabilirsiniz.
- Ancak yedeği geri yüklemek istiyorsanız, yedeklenen dosyanın sağ tarafında bulunan butonlardan ‘Geri Al’ butonuna tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz.
- Son olarak karşınıza çıkan onay penceresinde ‘İLERLE’ butonuna tıkladığınızda bir süre sonra yedekten geri yükleme işleminiz tamamlanacaktır.
All-in-One WP Migration ile WordPress İçe Aktarma İkinci Yöntem
- WordPress yedekleme işleminin ardından içe aktarma işlemini uygulamak için WordPress admin paneline giriş yapın.
- Ardından sol tarafta bulunan “All-in-One WP Migration” eklentisine tıklayarak ‘İçe Aktar’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
- Daha sonra karşınıza gelen pencerede daha önce bilgisayarınıza indirdiğiniz yedekleme dosyasını ‘İÇERİ AKTARMA FORMU’ yazan kısma sürükleyip bırakabilirsiniz.
- Bu işlemin ardından karşınıza gelen uyarı penceresinde ‘İLERLE’ butonuna tıklamalısınız. Son olarak WordPress yedekleme geri yükleme işlemi tamamlandıktan sonra ‘BİTİR’ butonuna tıklayarak içe aktarma işlemini sonlandırabilirsiniz.