İçindekiler ✓
Web sitenizin rakiplerinizden daha üstün bir konuma gelebilmesi için en önemli kriter yayınladığınız Seo uyumlu içerik olarak belirtilebilir. Kaliteli içeriğin sırrı konu alınan yazı hakkında verilen bilgilerin yanı sıra seo uyumlu olmasıdır. Peki, seo uyumlu içerik hazırlamanın önemli noktaları nelerdir?
SEO Uyumlu İçerik Nedir?
Seo uyumlu içerik web sitelerinde yayınlanan paylaşımların arama motoru kurallarına uygun olması demektir. SEO yani Search Engine Optimization kuralları aslında her sitede bulunması gereken temel kurallardır. Bir web sitesi SEO kurallarına uygun biçimde düzenlenmediği ve içerikleri bu doğrultuda paylaşılmadığı sürece istenilen aranma hacmine ve sıralamaya gelmesi pek mümkün değildir. SEO’nun amacı tam olarak bu sıralama ile alakalıdır.
Seo uyumlu içerik, belli anahtar kelimelerin bulunduğu, bilgiyi eksiksiz aktaran, yaratıcı bir şekilde tasarlanmış, konu ile alakalı alt başlıkları içeren yazının ta kendisidir. Kurallara uygun yazılmış içerikler arama motorlarında aynı konudaki rakiplerine göre her zaman daha yukarı bir sıralamada bulunacaktır.
SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?
Sitenizin türü ne olursa olsun net olarak bazı yazım kurallarına uymalısınız. Yazmaya başladığınız bilgi hakkında detaylı araştırmaları yapmış olmalı ve okuyucusuna eksiksiz olarak tüm gereksinimleri sunmalıdır. İçerik üretenlerin çoğu anahtar kelimeleri gereksiz derecede sıklıkla kullanmaktadır. Bu durum okuyucuyu sıkmakla beraber içeriğin kalitesizleşmesin sebebiyet veriyor. Okuyucu deneyimini umursamayan bu yapı semantik içerik olmaktan oldukça uzak durumdadır. Ziyaretçilerin sitede kalma süresini artırmak seo açısından oldukça önem arz etmektedir. Peki SEO uyumlu içerik yazmanın kuralları nelerdir?
Yazım Kuralları
Seo ile ilginiz olsun olmasın ya da arama motorlarında sıralama kaygınız olsun olmasın yazdığınız içeriklerin dil ve imla kurallarına uygun olarak yazılması hem okuyucu hem de seo açısından oldukça önemli bir konudur.
Anlam Bütünlüğü
Okuyucularınızın ilgisini çekmek için bilgi veren yazıların aynı şekilde devam etmesini sağlayın. Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin mutlaka yazınız içerisinde bulunması gerekmektedir. Cümlelerin birbirini anlamlı bir şekilde takip etmesi ve bölümlerin birbirine mantıklı bir şekilde bağlanması gerekmektedir. Yazılarınızın final blümünde mutlaka okuyucuları harekete geçirecek ve etkileşimi artıracak CTA yani call to action –eyleme çağrı- bölümü eklemelisinz. Yorum yapmaya teşvik, görüş sorma, sonraki yazılar için fikir isteme gibi.
Özgün İçerik
Yazılan yazıların klon yada kopyala yapıştır olması sizin için hiçbir getirisi olmayan bir eylemdir. Ayrıca bu tarz yazılar spam olarak değerlendirileceği için spam skorunuz aynı şekilde yükselecektir. Bu durum sitenizin otoritesini sarsacak, ziyaretçi trafiğinizi azaltacak ve sitenizin değerini düşürecektir. Yazılarınızın tamamen özgün olması ve bu konuda hassas olmanız gerekmektedir. Özgünlük denetlemek için aşağıdaki linkte yer alan aracı kullanabilirsiniz.
https://smallseotools.com/plagiarism-checker/
Anahtar Kelime Analizi
Sizi ziyaret edecek kişilerin nasıl kelime yada kelime grupları seçeceğini iyi analiz etmelisiniz. Öyle ki yazacağınız her yazıda buna göre anahtar kelime analizi yapmalısınız. Google adwords içinde bulunan ücretsiz anahtar kelime analizi aracının yanı sıra keywordtool.io sitesini kullanabilirsiniz. Bu analizler hedef kitlenizi iyi analiz etmenize yardımcı olacaktır.
Anahtar Kelime Sıklığı
Seo uyumlu makale yazmak için içeriğinizin çoğunluğunda anahtar kelimelerinizi sık sık ve anlamsız olarak kullanmanız yazdığınız yazının tüm kurallara aykırı olmasını ve kalitesiz bir içerik olmasına sebebiyet verecektir. Kelimeniz ile alakalı diğer anahtar kelime ve kelime gruplarını yazı içinde kullanarak bunu sağlayabilrisiniz. Ancak bunun da belli bir oranda yapılması gerekmektedir. Mevcut yazınızın toplam kelime sayısının %0,5’i ile %2,5’i arasında anahtar kelime kullanımı uygundur. Tüm bunların yanı sıra içerikleriniz her şeyden önce özgün akışı ile devam etmelidir.
İçerik Uzunluğu
İçerikler ile alakalı basmakalıp bir kelime sınırı olmamakla beraber en az 300 kelime gibi bir alt sınır belirleyebiliriz. Bu durum spesifik olmakla beraber sektöre göre farklılıklar görülebilir. Örneğin ürün satılan bir sitede her üründe 300 kelime yazı girmek oldukça kötü bir görüntü oluşturacaktır. Dolayısı ile blog tarzı içeriklerde bu alt sınırları kullanmanız bilgi verici yazılar sınıfında yazdığınız yazının otoriter olmasını sağlayacaktır. Google özellikle bu tarz içeriklerde 1000-2000 aralığındaki yazılar referans yazı olarak kabul etmektedir.
WordPress kullanan yazarlar için kullandıkları seo eklentisi bu konuda kendilerine gerekli yol haritasını çıkartacaktır. Özellikle seo uyumlu içerik yazma konusunda tüm eksiklerinizi ya da yapmanız gerekenleri sizlere adım adım gösterecektir.
Paragraf Uzunluğu
Okuyucuları sıkmamak adına yazı içindeki paragrafları mümkün mertebe anlaşılır sınırlarda tutmalısınız. İdeal paragraflar ortalama 35-55 kelime arasında yazılmaktadır. Maksimum 150 kelime ve 12 satır uzunluğunu geçmemelisiniz.
Medya İçerikleri
Yazılarınızın mutlaka resim, video vb. öğeler ile süslenmesi gerekiyor. Bu öğeler kullanıcıların içeriklerinizde daha uzun süreli kalmanızı ve daha sonra tekrar ziyaret etmesini sağlayacaktır. Kullanılacak görsellerin de özgün ve kaliteli çözünürlükte olması gerekiyor.
F Tipi Okuyucular
Bu türde okuyucular genelde sitelerde tarama yaparak okurlar. Genelde f tipi okuyucular yazı içindeki kalın, italik metinlerin etrafında geçen yazıları okurlar.
Yazı Link (URL)
Yazılarınızın başlıkları ya da linkleri anahtar kelimeyi içermeli ve 60 karakteri geçmemelidir. Başlıklar kısa, net ve açıklayıcı olmalıdır.
Meta Açıklama
Makalelerinizin ilk 130 karakteri meta açıklama özelliğindedir. Dolayısı ile bu alanda mutlaka anahtar kelimeniz ve konu ile alakalı ilgi çekici bilgiler yer almalıdır. Yineliyoruz maksimum 130 karakter olmalıdır.
Başlıklar
H1 başlık başta olmak üzere hiyerarşik olarak tüm başlık çeşitleri kullanılmalıdır. Gereksiz başlık kullanımından kaçınmalısınız.
ALT Etiketi
Arama motorları resimleri okuyamayacağı için görsellerinizin alt etiketi mutlaka kullanılmalıdır. ALT etiketi görselleri tanımlayan bölümdür. Bu bölümlere resimler ile alakalı açıklamalar yazılmalıdır.
İç ve Dış Linkleme
Yazılarınızın içerisinde iç linkleme yaparak kullanıcıları sitenizde daha fazla vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem yazınızda kalma süresi hem de sitede kalma süresi artacaktır. Dış linkleme ile anlattığınız konunun kaynakçasını belirtebilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak seo uyumlu içerik yazma konusunda dikkat etmeniz gerekenleri tüm detayları ile yazımızda sizlere anlattık. Kopya ve spin içeriklerden uzak durmanızı öneriyor, kendi yazılarınızın ışığı ile içerikler üretmenizi diliyoruz.