İçindekiler ✓
Performanslı bir site için Kurulumdan sonra en önemli adım WordPress resim sıkıştırma eklentisi olabilir. Bir web sitesi üzerinde bulunan resimler sitenin yüklenme süresini direk olarak etkilemektedir. Bu yüzden resimlerin yayınlanmaya uygun biçimde sıkıştırılması gerekmektedir.
Bu işlemi çeşitli sitelerde yapabileceğiniz gibi wordpress resim sıkıştırma eklentisi ile otomatik olarak her görseli eklediğinizde yapacak sistemi de kullanabilirsiniz. Bu yazımız ile sizlere 2 eklentiyi ve kullanımlarını anlatacağız. Anlatacağımız eklentiler hem ücretsiz hem de tüm işinizi görecek eklentilerdir.
Neden Resim Sıkıştırma Eklentisi Kullanmalıyız?
Web sitelerine yüklenen resimler ham halde oldukları için yayınlanmaya uygun biçimde değillerdir. Dolayısı ile yayınlanmadan önce gereken düzenlemelerin yapılması gerekir. WordPress resim optimizasyonu işlemini belki de en kolay şekilde kullanıcısına sunan yazılımdır.
Gmetrix ve Google Pagespeed Insight gibi web sitesi performansı ölçen siteler görsellerin kalitesi, boyutu ve yüklenme durumlarına bakmakta ve performans puanlarına bunu kriter olarak eklemektedir.
SEO açısından da oldukça önem arz eder sıkıştırma konusu. Arama motorları resimlerin geç yüklenmesi ya da aşırı büyük olmalarından ötürü sitenize olumsuz puan verirler. Bu durumda arama sonuçlarında negatif olarak etkilenme olasılığınız çok yüksek.
Kullanacağınız eklentiler sayesinde hali hazırda sitenizde bulunan resimleri ve yeni ekleyeceğiniz resimleri toplu olarak sıkıştırma imkânınız da var.
Hangi Eklentileri Kullanmalıyız?
Sıklıkla kullandığımız iki eklentiyi sizlere aktaracağız. Bu eklentilerin ücretsiz sürümleri ile çoğu sıkıştırma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yüksek sayılarda resmi sıkıştırmak için iki eklentide de Premium sistemine geçmeniz gerekecektir.
Smush – Compress, Optimize and Lazy Load Images
Smush eklentisi ile yüksek oranlarda wordpress resim optimizasyonu yapabilirsiniz. Eklenti kolay kurulumunun yanı sıra oldukça tercih edilen bir eklentidir. Resim boyutlandırma, Lazy Load, dizin sıkıştırma gibi pek çok özelliği mevcuttur. Kurulumun ardından admin panelinizde yerini alacak Smush bölümü ile hemen toplu sıkıştırma işleminizi yapabilirsiniz.
Toplamda 1 milyon aktif kullanıcı olan bu eklenti ile blog sitesi yada haber sitesi olan herkes resim optimizasyonu sorununu rahatça çözebilir. Eğer Premium sürümünü almak isterseniz yıllık 79 dolar ödemeniz gerekiyor. Ancak başlangıç için ücretsiz bir şekilde kullanmanızı ve geri bildirim almanızı öneririm.
Compress JPEG & PNG Images
Bir çok web sitesinde kullanılan WordPress resim sıkıştırma eklentileri arasında performans olarak en çok katkı vereni diyebiliriz bu eklenti için. Tiyjpeg.com ve tinypng.com sitelerinin wordpress platformu için hazırladığı bu eklenti ile resimleri kalite kaybı yaşamaksızın boyutlandırmak mümkün. Üstelik 500 resme kadar aylık limitiniz ücretsiz. Eklentinin kullanılabilmesi için API anahtarına ihtiyaç var ve https://tinypng.com/ adresinden alacağınız ücretsiz API anahtarı ile hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Smush eklentisinde olduğu gibi resimleri otomatik yeniden boyutlandırma ve Lazy Load gibi seçenekler de bu eklentinin başrollerini paylaşıyor. WordPress resim sıkışıtırma işlemi için kullanabileceğiniz en iyi eklentilerden.
ShortPixel Image Optimizer
Resim sıkıştırma eklentileri içinde format desteği açısından en geniş olanıdır. Tüm resim formatlarının yanı sıra WebP formatını da desteklemektedir. Cloudflare hesabınızı da bağlayabileceğiniz eklenti ile yaşayabileceğiniz tek olumsuz durum aylık 100 görsel sıkıştırma limitidir. Her ay 5 dolar ödeyerek ayda 5.000 resim sıkıştırma hakkına sahip olabilirsiniz. Diğer iki alternatif varken ben sizlere bu eklentiyi çok fazla önermem.
Imagify Image Optimizer
Maksimum 50mb’a kadar resim optimizasyonu yapan eklenti sıkıştırma sınırı aşıldığında pasif konuma geçmektedir.
Sonuç
Bu yazıdan sizlere çıkartacağımız sonuç seo açısından oldukça önemli olan wordpress resim sıkıştırma işlemi için uygun eklentiyi ücretsiz de edinebileceğiniz. Eğer görsel sirkülasyonunuz artarsa bu durumda Compress JPEG & PNG images eklentisini önerebiliriz.
Eğer hem seo hem de performans açısından yüksek seviyede bir web sitesine sahip olmak isterseniz mutlaka bu eklentilerden size ve cebinize uyan birini seçmeniz oldukça önemlidir.